Бутат МОЧА в 18,00 часа?

Общество
13:20 - 24 Февруари 2022
15616
Бутат МОЧА в 18,00 часа?

Опит да бъде съборен Паметника на съветската армия, по-известен сред демократите като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) ще направят симпатизанти на градската десница - и от ДБ, и от СДС, тази вечер в 18,00 часа като отговор на обществеността срещу руската инвазия в Украйна. 

Организатор на бунта срещу спорния от десетилетия паметник в центъра на София, е историкът Кирил Чуканов, а към призива му вече се присъединиха част от членовете на ДБ, включително бившата кандидатка за лидер на ДСБ Цецка Бачкова. 
 
"Знаете ли какво е позор? Ето това е позор. В деня, в който Русия започна война срещу Украйна, на МОЧА - позорния стълб на Червената армия - окупаторка се мъдрят парцалите на агресора.

Не, няма тихо да ги махна сам. Аз не съм "диверсант" в чужда страна, който да се крие от "органите". Това е нашата страна. В която и ден повече не трябва да търпим безнаказаното парадиране на путинистката пета колона. Не можем да толерираме повече агресора. Днес Украйна? А утре?

Столична община и район Средец трябва да отстранят незабавно кремълските парцали от МОЧА. Този позор е несъвместим с мястото на България в свободния свят. Тъй като се съмнявам това да стане, ще бъда в 6 часа пред МОЧА. Всеки, който има национално достойнство и може физически да присъства, нека дойде. Ако не сме готови на един символен жест, как ще отбраняваме свободата си?", пише Чуканов. 

По-рано, от 17,00 часа, пък се организира протест срещу руското посолство в София.