Бутат "зимния сарай" на Румен Вълка

Актуални новини
15:43 - 17 Юни 2021
6409
Бутат "зимния сарай" на Румен Вълка

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков издаде заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местност „Авала“, яз. „Искър на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“. Съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, гради и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м.

Теренът е предоставен за управление на „Югозападно държавно предприятие“ ДП – Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“. Строежът е извършен от „Био Майнинг“ АД, чийто собственик е Румен Гайтански-Вълка, съгласно договор за съвместна дейност. Възраженията на ловното стопанство и фирмата строител не представляват доказателства за законност на строежа и не са уважени. Постройката е известна като "зимния сарай" на Вълка.

Съгласно заповедта фирмата „Био майнинг“ АД трябва да премахне незаконния строеж в с. Долни Пасарел, местност „Авала“, яз. „Искър на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“. Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в район „Панчарево“ на Столична община план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение, незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.