Буяр Османи: Християн Пендиков се страхува да се завърне в Скопие

Майка му е обидена, че в Северна Македония го наричат наркодилър, разкри външният министър на Скопие

Балкани
17:20 - 23 Януари 2023
2800
Буяр Османи: Християн Пендиков се страхува да се завърне в Скопие

Християн Пендиков е изплашен как ще се върне в Скопие, защото продължава да получава заплахи в социалните мрежи. Това е споделил той на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи по време на вчерашното посещение на външните министри на България и Република Северна Македония във ВМА при пострадалия в побой секретар на сдружението “Цар Борис Трети” в Охрид.

„Той е наш гражданин. Държавата трябва да създаде атмосфера на нулева толерантност към речта на омразата, защото тя няма да има край”, каза в интервю за ТВ 24 Буяр Османи.

Попитан защо е отишъл в София, защо самият Пендиков веднага е бил транспортиран за лечение там и дали конфликтът, при който е пострадал, има етническа или криминална основа, Османи отговори, че всеки гражданин на Република Северна Македония има право да се лекува извън страната.

„Разговарях с майката на жертвата, която беше много обидена, защото медиите (в Република Северна Македония) и обществото определиха сина й като наркоман и наркодилър. Все пак всеки гражданин на Северна Македония може да има различен начин на мислене, но това не означава, че ние имаме право да даваме публични квалификации, да обиждаме, да оспорваме това как се чувства някой или да подхождаме с насилие”, каза Османи и добави, че неговата функция, като министър на външните работи, е да не допуска случаи, „които може би са под юрисдикцията на други институции, да придобият характер на влошени междудържавни отношения с България с всички последици, които може да има и по отношение на страната, и по отношение на междуетническите отношения”.

Още в петък медиите в Северна Македония съобщиха, че в бюлетин на МВР в Северна Македония от 17.12.2022 г. има информация, че полицията в Охрид е съобщила за "съмнение за производство и разпространение на дрога, и при претърсване на охридското село Лескоец е открит кокаин". В бюлетина инициалите на заподозрения за това са на Х.П. на 22 г. В бюлетина на МВР за побоя над Християн Пендиков на 19.01 беше съобщено, че той е на 21 г. В съобщението на прокуратурата за повдигнато обвинение за причиняване на тежка телесна повреда при побоя беше съобщено, че случаят е започнал с удар по главата на пострадалия и думите на агресора „Не те ли е срам да се пишеш българин?!?”.