Буяр Османи успокоява: Няма заплаха от война за Балканите

Новини
18:30 - 09 Март 2022
2792
Буяр Османи успокоява: Няма заплаха от война за Балканите

В момента няма заплахи за Балканите, коментира външният министър на Северна Македония Буяр Османи по отношение на продължаващата война, която Русия води срещу Украйна, съобщава "Екзит".

"Като член на НАТО сега имаме разузнавателна, достоверна информация и въз основа на тази информация не трябва да се тревожим за военен конфликт на Балканите в момента", каза Османи.

Районът е традиционен кръстопът на интереси
"Като пример за тази информация, като член на НАТО, ще посоча, че знаехме точно кой ден и час ще започне руската инвазия в Украйна. Ние обаче сме в комуникация с всички наши партньори, когато става въпрос за евентуална ескалация на кризата на други места, включително Балканите като гореща точка", добави той.

Докато Молдова и Грузия са споменати като други горещи точки, Османи повтори, че "според нашата информация в момента няма заплахи за Балканите".

Сред държавите-членки на ЕС нараства схващането, че разширяването се превръща в проблем на сигурността.

"Винаги сме предупреждавали, че това не е просто въпрос на политическо завършване на този политически проект на ЕС, а въпрос на консолидиране на сигурността на континента", коментира в понеделник външният министър Буяр Османи.