БВП на България скача с до 5% , ако няма гей дискриминация

Страната ни има лоша позиция в сравнителните класации за правата на ЛГБТ хората и тяхното приобщаване, сочи доклад на ИПИ

Новини
14:17 - 13 Юни 2024
2334
БВП на България скача с до 5%, ако няма гей дискриминация

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България може да е с 2,5% до 5% по-висок, ако няма дискриминация, а приемане на хора от ЛГБТ обществото. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика, представен от икономиста Лъчезар Богданов.

Темата беше във фокуса на Бизнес форума на „София Прайд“, организиран от фондация GLAS и бизнес мрежата им Work It OUT. България има лоша позиция в сравнителните класации за правата на ЛГБТ хората и тяхното приобщаване, обобщава докладът.

Дискриминацията на работното място има пряко отражение върху производителността на труда на работещите, сочат част от заключенията. На събитието беше даден и пример, при които

актьори отказват да дойдат в България от притеснение, че страната ни не е толерантна към ЛГБТ.

Като един от най-засегнатите икономически сектори бе посочен туризмът. Ако България бъде по-отворена към тази група туристи, това ще помогне за реализирането на 184 млн. лв. допълнителни приходи, показват изчисленията.

Прайдовете като тези в Амстердам и Мадрид, например, привличат стотици хиляди до милиони туристи в рамките на един уикенд, каза пред БТА Симеон Василев от фондация GLAS и „София Прайд“. Ако и в България бъде прието по този начин различието на хората и се гарантира свободата на изразяване, това би донесло сериозни финансови постъпления за бизнеса, смята той. Василев посочи, че тази година хотелите за пръв път подкрепят „София Прайд“.

СНИМКИ: Lupa.bg

Относно фирмените политики на работното място в доклада се посочва, че едва девет на сто от големите компании у нас имат дейности, насочени към ЛГБТ общността. При 19 на сто се осъжда дискриминацията, а при 70 на сто - няма спомената политика или подкрепа на тези граждани.