БВП на САЩ се сви с 1,6% през първото тримесечие

Потребителските разходи са започнали отново да се ускоряват

Новини
16:41 - 29 Юни 2022
2053
БВП на САЩ се сви с 1,6% през първото тримесечие

Икономиката на САЩ се сви през първото тримесечие с оглед на рекорден търговски дефицит, показват окончателните правителствени данни, но тази икономическа картина е подвеждаща, тъй като вътрешното търсене беше силно.

Брутният вътрешен продукт се сви през първото тримесечие с 1,6% на годишна база, като това представлява лека низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,5% и след като през последните три месеца на 2021 г. БВП нарасна с 6,9%.

Спадът на БВП през първото тримесечие отразява както големия търговски дефицит, така и по-бавния темп на натрупване на складови бизнес запаси спрямо силния им растеж през четвъртото тримесечие на 2021 г. поради дислокации във веригите на доставки и недостиг на работна ръка.

Растежът на потребителските разходи беше ревизиран надолу до 1,8% от 3,1% предишна оценка, но данните за април показват, че

потребителските разходи са започнали отново да се ускоряват.

Бизнес разходите за оборудване останаха стабилни през май, докато търговският стоков дефицит се сви значително.

Но наблюдаваният в началото на второто тримесечие отскок започва да губи инерция, тъй като Фед започна да

провежда агресивна политика на повишаване на лихвите, за да се пребори с много високата инфлация, което засилва страховете от предстояща рецесия.

Централната банка на САЩ повиши основната си лихва по-рано този месец със 75 базисни пункта - най-голямо еднократно повишение от 1994 г. насам, като от март насам федералната фондова лихва е вече повишена с общо 150 базисни пункта (с 1,5%).