Бял бивол се роди в Йелоустоун, смятат го за сбъднато пророчество

Актуални новини
12:32 - 27 Юни 2024
2012
Бял бивол се роди в Йелоустоун, смятат го за сбъднато пророчество

Церемонии и празненства са планирани в националния парк „Йелоустоун“ по случай неотдавнашното раждане на бял бивол там, предаде Асошиейтед прес. Това събитие има духовно значение за много индиански племена.

На 4 юни в долината Ламар в парка се ражда бяло биволче с тъмен нос и очи,

с което се сбъдва пророчество на индианското племе лакота. То предвещава по-добри времена, но и сигнализира, че трябва да се направи повече за опазването на земята и нейните животни.

„Раждането на това теленце е едновременно благословия и предупреждение. Трябва да направим повече“, каза вождът Арвол Гледащия кон, духовен водач на лакота, дакота и накота в Южна Дакота и 19-ият пазител на свещената лула и вързопа на жената-покровител на Белия бивол.

Вождът организира церемония, за да се даде име на теленцето и ще го обяви по време на церемония в „Йелоустоун“ в централата на Buffalo Field Campaign, която работи за защита на стадата диви бизони в парка. Стана ясно, че то е наречено Уакан Гли, което означава "завърни се осветен".

Раждането на малкото привлече вниманието на посетителите на парка. Те се надяваха да го зърнат сред хилядите възрастни бизони и техните телета, които прекарват лятото в долината Ламар и близките райони.