BYE, BYE! Свалиха знамето на Великобритания от сградите на ЕС

700 британци ще продължат да работят за Еврокомисията

Актуални новини
21:24 - 31 Януари 2020
2587
BYE, BYE! Свалиха знамето на Великобритания от сградите на ЕС

Знамето на Европейския съюз бе свалено от пилона в Постоянното представителство на Обединеното кралство в Брюксел, предадоха световните агенции. По същото време британското знаме пък бе сваалено от пилоните пред сградите на Европейския съвет и на Европейския парламент в белгийската столица.

В 23 ч. по Гринуич днес Обединеното кралство напуска ЕС след 47-годишно членство. Така блокът ще стане с 27 членове. Това е първото излизане на страна-членка от Съюза от неговото създаване. Събитието бе отбелязано с редица прояви във Великобритания, организирани от привърженици и противници на Брекзит.

Час преди 23 ч. британският премиер Борис Джонсън ще направи изявление. В него той ще каже, че работата на неговото правителство е да обединява страната и да я води напред. Джонсън ще увери британците, че тази нощ не се бележи край на нещо, а начало на нещо ново и завесата ще се вдигне за ново действие, предаде ДПА.

Около 700 британски граждани ще продължат да работят за Еврокомисията и след Брекзит въпреки правило, че служителите в брюкселската институция трябва да бъдат граждани на ЕС, предаде ДПА.


Днес говорител на Комисията заяви, че британски граждани, които работят за ЕК като заварено положение, следва да спрат да изпълняват задълженията си единствено при конфликт на интереси или ако това се налага по силата на някакво международно задължение.

Ветерани от Втората световна война изпратиха трогателно писмо по повод напускането на Великобритания и изразиха тъгата си от този факт чрез тази снимка



Броят на британските служители на ЕС значително намаля, след като на 27 март 2017 г. Лондон официално обяви, че излиза от Съюза.

Според Комисията служителите с британски паспорти са с 200 по-малко. Това е свързано с пенсионирания, изтичащи договори и променено гражданство. Около 120 бивши британски служители са сменили гражданството си през последните три години, заяви Еврокомисията пред ДПА.

Оставането на британските граждани на работа в ЕК беше уредено с административно решение от 2018 г.