Бюджет 2022: Повече пари за БАН и преподавателите в университетите

Икономика
11:46 - 24 Февруари 2022
1634
Бюджет 2022: Повече пари за БАН и преподавателите в университетите

Дванадесет часа отнеха на депутатите дебатите по чл.1 от законопроекта за Бюджет 2022, в който са описани приходите, разходите, трансферите и основните политики на държавата за годината. Заседанието на парламента продължи до 22.40 часа. Чл. 2 и 3 не бяха гласувани, като работата по приемането им, както и на целия законопроект, ще продължи днес. 

Депутатите решиха да увеличат парите за БАН с 20 млн. лв., като намалят с толкова парите за Висшия съдебен съвет (ВСС). За саниране и ремонт на студентски общежития ще бъдат дадени 35 млн. лв. По искане на „Демократична България“ за развитие на българистиката зад граница, чрез осигуряване на по-добри условия за командированите преподаватели в средни и висши училища в чужбина и за допълнително финансиране на неделните училища зад граница ще бъдат дадени 4,8 млн. лв. Допълнителни 20 млн. лв. ще бъдат дадени за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети. Допълнителните средства няма да увеличат дефицита и 10 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета на МОН, а другите 10 млн. лв. - от план-сметката на МРРБ.

Депутатите одобриха и допълнителни средства за музеите и художествените галерии в размер на 12 млн. лв.

352 млн. лв. ще отидат за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини на здравно неосигурени лица за шест месеца. Депутатите приеха 25 млн. лв. да отидат за субсидии за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм.

За дейности по въвеждане на споделени услуги в държавната администрация ще бъдат платени 5,4 млн. лв., а за структурни промени, в т.ч. за изплащане на обезщетения на персонала в публичния сектор, както и за увеличение на възнагражденията на персонала след извършени структурни промени ще бъдат отделени 297 млн. лв.

В областта на отбраната бе прието да бъдат платени 180 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му. Други 100 млн. лв. ще отида за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Основните параметри по разчетите засега остават без промяна. Заложеният ръст на БВП за тази година е 4,8%, дефицитът ще достигне 4,1% (5,9 млрд. лв.) с Covid мерките и 2,5%, ако не се включват тези мерки.

Според първоначалните разчети общите разходи ще бъдат 63,2 млрд. лева, или 44,2% от очаквания размер на БВП. По тези сметки разходите нарастват с близо 7 млрд. лева спрямо предварителния отчет за 2021 г., или с около 12,3%. Приходите са заложени на ниво от 57,2 млрд. лв.