Бюджетът на София може и да бъде приет?

Съветниците на ГЕРБ ще добавят няколко гласа от ВМРО и независими

Политика
12:32 - 14 Септември 2023
1517
Бюджетът на София може и да бъде приет?

С остри реплики и лични нападки върви последното заседание на Столичния общински съвет. Очакванията бяха бюджетът да не бъде приет, но от ГЕРБ ще добавят няколко гласа от ВМРО, няколко независими общински съветници и един явен - на Пеньо Пенев от ДБ, който обяви, че ще гласува по съвест.

От бюджета зависи увеличението на учителските заплати, издръжката на детските градини и разкриването на нови 2200 места, увеличението на заплатите на актьорите в общинските театри, капиталовите разходи.

Протест беляза началото на днешното заседание в Столична община. Пред сградата бяха актьори, граждани, представители на различни браншове.

„Конкретни хора от общинските съветници смятат да гласуват против цялостния общински бюджет, което означава против увеличението на заплатите на работещите в театрите. Средната работна заплата в общинските театри е 1050 лева, представете си, че има заплати и по 800 лева. Изразяваме несъгласието си с тънките политически сметки, които си правят някои хора, но ние няма да гласуваме за тях”, каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова общинските съветници да проявят отговорност  и професионализъм и да гласуват бюджета, с който трябва да работи и следващия кмет. „Увеличението на заплатите на артистите от общинските театри изцяло зависи от бюджета”, каза тя.