Бюджетната комисия: Облекчения за деца не се запорират

Предложението бе на омбудсмана Диана Ковачева, внесено от ГЕРБ-СДС и бе подкрепено от всички депутати

Общество
18:16 - 08 Декември 2022
1558
Бюджетната комисия: Облекчения за деца не се запорират

Суми, възстановени от работодателите на техни работници и служители, които са ползвали данъчни облекчения за деца, вкл. и за деца с увреждания, да не могат да бъдат запорирани и изземвани за погасяване на задължения към държавата.

Това реши на второ четене бюджетната комисия с промени в закона за облагане доходите на физическите лица. Предложението бе на омбудсмана Диана Ковачева и внесено от депутатите от ГЕРБ-СДС. 

Прие се и текст, според който, ако родителят, който ползва облекчението е починал пред данъчната година, то да може да се ползва върху доходите на починалия, ако другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, не го използва.

Това ще става с декларация, която ще се подава от наследниците по закон или по завещание, както и заветниците или техните законни представители. Месечно, вместо годишно ползване на данъчното облекчение също бе предвидено, за да може мярката да действа поне догодина до март, до когато ще действа стария бюджет.

Депутатите обсъдиха и предложение на финансовото министерство в декларацията да се обявяват всички доходи, а не както в момента тези над 5000 лв. Целта е да държавата да има пълна информация за разполагаемите доходи на хората, за да могат да се таргетират помощите, които се изплащат сега на всички. Дали то ще бъде прието обаче, ще се реши в пленарна зала.

Не се прие предложение на БСП да не се облагат с данък доходи под летвата на бедност от 504 лв. доходите на млади работещи до 26 годишна възраст. Мотивът бе, че това е стъпка към пропорционално облагане и противоречи на духа на данъчните промени, приети до момента.

Забрана на рекламата на цигари, както и продажбата на повече от 20 цигари в един пакет, като промоция, също не бе прието от комисията. С мотиви и обосновка то също ще бъде обсъждано в пленарна зала за вземане на окончателно решение.