Бюджетната комисия обсъжда предложението на Пеевски и Цонев за ДДС на пелени и пюрета

Преди дни управляващите биха отбой за заплати от 800 лева в ресторантьорския бранш

Актуални новини
08:32 - 04 Юни 2020
3077
Бюджетната комисия обсъжда предложението на Пеевски и Цонев за ДДС на пелени и пюрета

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в парламента ще обсъдят окончателните промени в Закона за ДДС.  През май в пленарна зала беше приет само проектът на ГЕРБ и "Обединени патриоти", който предвижда намаляването на косвения данък за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9%.

Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени.  Законопроектът на управляващите предвижда намаленият данък за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 година. В края на май депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и председателят на движението Мустафа Карадайъ предложиха данъкът добавена стойност за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20 % на 9%. 

В предложението е посочено, че намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти включително памперси. По- конкретно идеята засяга адаптирани бебешки млека, прахообразни каши и пюрета до 250 г. 

Преди дни депутати от ГЕРБ предложиха ресторантьорите да продължат да плащат минимални осигуровки за служителите си върху заплата от 610 лв. въпреки договорката на представителите на сектора с премиера Бойко Борисов за 800 лв. Срещу намаляването на ДДС категорично се обявиха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.