Бюджетната комисия разглежда великденските добавки

У нас
08:00 - 04 Април 2024
1307
Бюджетната комисия разглежда великденските добавки

Комисията по бюджет и финанси ще разгледа предложението пенсионерите с доходи до линията на бедност да получат великденски добавки от 75 лева. Това ще струва на хазната  40 милиона лева. Финансовото министерство се противопостави на идеята, лансирана от ГЕРБ - СДС и ДПС. Въпреки това социалната комисия в парламента одобри предложението вчера.

526 лв. е линията на бедност за настоящата година, а вносителите на промените в Закона за държавното обществено осигуряване настояват всички пенсионери, чийто месечен доход е под нея, да получат 75 лв. за Великден.

"Нашето предложение се отнася до това да покажем, че България е солидарна държава и че всички мислят за бедните хора", заяви председателят на социалната комисия Деница Сачева.

Още преди да бъдат приети текстовете, финансовото министерство реагира остро.

"Правилното нашите родители да имат достойни старини, които са базирани на трайно увеличение на пенсиите, които те получават за всички пенсионери по швейцарското правило, както е заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм", категоричен беше Асен Василев.

Комисията по отбрана ще обсъди инвестициите в армията до 2032 година и Доклада за състоянието на отбраната.

Депутатите ще изслушат министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев.