Бюджетната комисия заседава без Менда и Горанов

Парламентарното звено прие на първо четене по-ниското ДДС за ресторантите

Новини
17:11 - 20 Май 2020
3339
Бюджетната комисия заседава без Менда и Горанов

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги.

ГЕРБ и Обединени патриоти се обединиха около идеята като мярка срещу икономически последици от епидемията, а предложението им предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов. 

Хазната ще загуби 1,8 млрд. лв., ако всичките предложения предложения за диференцирани ставки по ДДС бъдат приети, предупреди днес в позиция финансовото министерство. Документът бе  изпратен до бюджетната и икономическата комисии в парламента. Бюджетната комисия обаче не обсъди позицията. На важното заседание липсваше Менда Стоянова, която изрази твърдо несъгласие с по-ниската ставка. Финансовият министър Владислав Горанов също не дойде. Той бе представляван от зам.-министър Росица Велкова.

Общо 6 законопроекта са депозирани в  деловодството на парламента по темата – те обхващат ресторантите, доставките, свързани със заведенията за хранене, туристическия сектор, книгите, фитнес залите, детските храни и медицински изделия, както и памперсите.

За да бъде покрита загубата, общата ставка на косвения данък трябва да се повиши от 20 на 24%. Другият вариант е данъкът върху печалбата да се увеличи от 10 на 17-18%. Затова, финансовото министерство е твърдо против намаляването на ДДС, се казва в позицията.

Часове след това, бюджетната комисия обсъди на първо четене всички проекти. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев специално подчерта, че работата на един финансов министър е да пази интересите на фиска. Мнозинството от депутати на ГЕРБ прие „своя“ проект, внесен от Красимир Ципов. Всяка от групите гласуваше за предложението си, и се въздържаше за останалите. В решението се записа да бъде направен общ проект между двете четения. Предложението на Валери Симеонов за ваучери бе отхвърлено.

Снимки: Агнес Методиева