Бюлетините ще се броят под видеонаблюдение

Новини
14:56 - 11 Март 2023
1871
Бюлетините ще се броят под видеонаблюдение

Министърът на електронното управление Георги Тодоров обяви, че се очакват хакерски атаки по време на изборите за парламент на 2 април.

Взети са мерки с цел превенция. За първи път в Европа бюлетините след края на изборния ден ще се броят на живо. Такава процедура има само в Русия, в ЕС не е правено, обясни той пред Нова телевизия.

Тодоров поясни, че видеонаблюдение по време на целия изборен ден няма да има, устройство ще се включва в края на деня от председателя на СИК и ще записва до подписването на протоколите.

До 20 март ще пристигнат 12 000 устройства, плюс резервни. Трите мобилни оператора са включени в покритието на сигурността на изборите. Тестовете на устройствата ще продължат до деня на изборите - 12 дни, като те ще се инсталират и изпробват.

До 20 хиляди души ще могат да гледат в реално време броенето на бюлетини.

"Не всички СИК ще могат да предават лайв процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане поради липсата на интернет, но ще бъде направен запис, така че в последващите дни да може всеки един заинтересован да наблюдава хронологията по броене на бюлетините", обясни Георги Тодоров.

Министърът коментира новото приложение в здравеопазването, което позволява на лекарите да издават електронни рецепти от мобилно устройство.

"Това е още една стъпка в посока електронно здравеопазване в полза на пациента, за да се спестят опашки, нерви, усилия", коментира той.