Бюлетините за изборите пристигат в МВнР до 26 май

Хартиите за бг парламента ще бъдат зелени, а тези за ЕП - сини

Новини
16:33 - 17 Май 2024
2669
Бюлетините за изборите пристигат в МВнР до 26 май

До 26 май бюлетините за гласуване за изборите за Народно събрание и за европарламент трябва да бъдат доставени в Министерството на външните работи (МВнР). Срокът за транспортирането на бюлетините за двата вида избор до областните администрации в страната е до 6 юни. Това е записано в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от днес относно откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка за изработката и доставката на изборните книжа.

По-рано тази седмица ЦИК утвърди образците на бюлетините за страната и чужбина за изборите за европарламент и за Народно събрание на 9 юни. Хартиените бюлетини за изборите за български парламент ще бъдат зелени, а тези за Европейски парламент – сини.

За страната ще бъдат разпечатани 31 вида хартиени бюлетини за гласуване за всеки район в изборите за членове на Европейския парламент и един вид хартиена бюлетина за гласуване извън страната. 

За изборите за Народно събрание ще бъдат разпечатани 31 вида хартиени бюлетини за гласуване за всеки изборен район и един вид хартиена бюлетина за гласуване извън страната в изборите за народни представители.

Прогнозното количество на хартиените бюлетини за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни е 13 180 000 броя - общо и за двата вида избори.