Цацаров пак иска имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Журналистката вече веднъж остана без парламентарна защита, докато бе народен избраник на БСП

Новини
17:42 - 23 Юли 2019
2753
Цацаров пак иска имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква всеки момент наблюдаващия прокурор по делото срещу евродепутатката Елена Йончева, обвинена в пране на пари, да му представи искане за снемането на имунитета й като евродепутат. Това стана ясно от изявление на обвинител №1 след срещата му с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

В момента делото е спряно. По тази причина Цацаров напомни, че по същия начин се процедирало относно имунитета на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Имунитетът на журналистката вече беше свален веднъж, докато тя бе депутат от левицата, но след избирането й за евродепутат, тя се сдоби с нов и сега той наново трябва да бъде поискан. 

През ноември 2018-а главният прокурор поиска имунитета на 6 народни представители - на лидера на "Воля"  Веселин Марешки, депутатите от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов, депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов, както и народният представител от ГЕРБ Борис Кърчев.

Цацаров поиска имунитета на Йончева за пране на пари в особено големи размери, а на Михайлов - за причиняване на умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори.