Цацаров: Президентът нямаше да подпише за Гешев между двата тура

Новини
12:00 - 03 Ноември 2019
2190
Цацаров: Президентът нямаше да подпише за Гешев между двата тура

Главният прокурор Сотир Цацаров няма притеснения относно факта, че президентът Румен Радев все още не е подписал указа за избора на приемника му Иван Гешев от ВСС. Цацаров добави, че едва ли някой е очаквал, че държавният глава ще го направи точно между двата тура на местните избори и някои политически сили да го използват предизборно.
 
"Защо трябва да ме притеснява? Аз нямам никакви съмнения, че президентът ще изпълни конституционните си правомощия, както той казва - в обозримо време. Дали в едната хипотеза, дали  в другата хипотеза - това е негово право", заяви Цацаров.

"Не мисля, че някой е очаквал президентът да вземе решение в ситуацията между двата тура на изборите. Най-малкото, защото подобно решение трябва да бъде добре обмислено и не трябва да бъде използвано - не от него, а от други - за съвсем други политически цели", допълни Цацаров.

"Има и още нещо. Пълният протокол от заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), бе публикуван в четвъртък в края на работния ден. Мисля, че най-малкото една от причините за забавянето е възможността за запознаване с този протокол. Не виждам нито повод за притеснение, нито повод за каквото и да е било. Гадаем. Президентът ще направи каквото трябва, какво ще направи го пише в Конституцията", припомни главният прокурор.