Цацаров удари трима кметове

Антикорупционната комисия проверява и общински съветник от Царево

Топ
12:51 - 20 Февруари 2020
2461
Цацаров удари трима кметове

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при трима общински кметове.

Производството срещу Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй е започнало след сигнал. Между общината и едноличен търговец са били сключени девет договора за наем на земеделска земя. Общата площ на наетите общински ниви е близо 2250 дка., а договорите са за срок от по четири години. Всеки договор е предшестван от съответна тръжна процедура, завършила с определяне на спечелил търга - само един търговец за всички девет договора. В същото време е установено, че кметът на общината е отдал под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи /два договора за близо 87 дка/, със срок до стопанската 2026 - 2027 г., предава БТА.

Производството срещу Симеон Симеонов, кмет на Тервел, за времето когато е бил председател на Общинския съвет - 2015-2019 година. В четири заседания на общинския съвет за гласуване, е било подложено предложение на МК "За нов Тервел" за включване в дневния ред на точка за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на съвета и за избор на нов председател. Предложенията не са били приети, като в гласуването на всяко от четирите заседания, с глас "против", е взел участие и самият Симеон Симеонов. С това е нарушил закона, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен /в случая свой личен/ интерес.

След сигнал от орган на съдебната власт, установил факти за конфликт на интереси в хода на водено разследване, КПКОНПИ е образувала такова производство и срещу Румен Павлов - кмет на Стражица. Установено е, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така, след съответни процедури, са издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец - негов брат.

КПКОНПИ образувала производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на общински съветник от Царево. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че в бюджета на общината за 2020 г. е предвидено финансиране за волейболен клуб в размер на 45 000 лв. като братът на съветника е член на управителните органи на клуба, а самият съветник е гласувал "за" това финансиране.