Цацаров вади от гардероба 346 дела за конфискация

Актуални новини
16:11 - 01 Ноември 2021
1701
Цацаров вади от гардероба 346 дела за конфискация

346 дела за отнемане на имуществото ще бъдат възобновени, след като съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови, че българският закон за  гражданската конфискация не противоречи на правото на съюза. Това съобщиха от антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров.  

На 28 октомври европейските магистрати излязоха с решение по преюдициално запитване, отправено от съдия от СГС. 

То бе във връзка с дело за конфискация, което се гледа у нас.

В решението си съдът на ЕС отбелязва, че висящото пред СГС производство по конфискация е гражданско и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право.

Производството по конфискация се концентрира върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно, и се провежда независимо от евентуалното наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и от евентуална осъдителна присъда за него.

Според съда всяка държава - членка може да предвижда и т. нар. гражданска конфискация, независимо от развитието и резултата на наказателното производство.

В резултат на преюридициалното запитване, отправено от СГС, 346 дела бяха спрени в съдилищата в страната, за да се изчака становището на съда на ЕС. След решението комисията ще поиска незабавното им възобновяване.

Това е второто решение на Съда на ЕС по отправено преюдициално запитване от Софийски градски съд.

На 19 март 2020 г., по запитване от съдия Катерина Енчева съдът на ЕС постанови, че отнемането на незаконно придобито имущество не се влияе от наказателно производство, завършило с осъдителна присъда.

Въпреки вече постановеното решение, бе отправено и второто преюдициално запитване.