Цацаров: Замерянето с кал не помага

Главният прокурор коментира идеята на правосъдния шеф за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт

Новини
15:33 - 16 Април 2019 (обновена)
1134
Цацаров: Замерянето с кал не помага

„Предложението на правосъдния министър не е механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в правосъдието. Целта е да може да се провежда разследване в случай на наличие на извършване на тежко нарушение на закона или нарушения на служебните задължения. Това предложение среща много голямо одобрение от ЕК.”

Този коментар направи във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров малко преди началото на тържественото честване на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Реакцията на Цацаров бе по повод изявлението на правосъдния министър Данаил Кирилов, който пред БНТ заяви, че една от първите му задачи като министър ще е да форсира работата по създаване на правна уредба за процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Главният прокурор честити празника на всички юристи и жители на Търново.

„Бих пожелал малко повече българщина и повече от това, което ни обединява. Замерянето с кал не ни помага. Тогавашните времена са български, нека направим и сегашните толкова български“, призова Цацаров.