Цацаров запорира 400 бона на адвокатка , продавала бебета в Гърция

Децата купували семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола

Крими
21:11 - 05 Август 2021
3001
Цацаров запорира 400 бона на адвокатка, продавала бебета в Гърция

Имущество за 375 940 лв. е отнето от адвокатка, осъдена за трафик на бебета в Гърция. Конфискацията е окончателно потвърдена от ВКС. Това съобщиха от Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Имуществото, отнето от Диляна Дончева (предишно име – Стоянова), включва апартамент в София, идеални части от урегулиран поземлен имот в София, дружествени дялове и суми по банкови сметки.

Тя е била осъдена за участие в организирана престъпна група за набиране на бременни жени за продажба на бебета независимо от съгласието им.

Дончева бе задържана през 2009 г. при акция на ДАНС. По онова време тя е младши адвокат. Заедно с нея в ареста са отведени още двама души, също членове на групата. Според обвинението те са набирали бременни жени и са ги убеждавали да продадат децата си срещу 3000 до 5000 лв.

Бебетата купували гръцки семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола. За момчета се е плащало повече.

За извършваното престъпление бил използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване).

В Гърция били набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били заблуждавани, че осиновяването на детето се извършва посредством законна процедура по международни осиновявания.

След повдигане на обвинението започнало и гражданското производство по конфискация. Дончева не успяла да докаже законен източник на доходи.

Магистратите приемат, че “в конкретния случай може да се направи основателно предположение, че имуществото ѝ е придобито от престъпна дейност, защото може да се направи пряка връзка между престъпната дейност и придобиването на имуществото”. При обжалването пред Софийския апелативен съд Дончева е представила документи, че от 2013 г. постоянно живее със семейството си на о. Бали.

Магистратите обаче са приели, че тя е имала достатъчно време и възможности да докаже законен произход на доходите си. Според тях от “преценката на събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че имуществото е придобито от престъпна дейност”.

С тези аргументи е потвърдено решението на СГС. В обжалването пред ВКС адвокатката е искала да бъде сезиран Конституционният съд за обявяване на противоконституционност на срока за отнемане. Върховните съдии са оставили без уважение искането ѝ и не допуснали обжалване на решението.