Цъка ли екобомба в Черно море след взрива в Каховка?

Плажовете край Одеса са замърсени, холера плъзна в Херсонска област

Актуални новини
11:03 - 14 Юни 2023
6280
Цъка ли екобомба в Черно море след взрива в Каховка?

Замърсяването вследствие на пробиването на язовир "Нова Каховка" е достигнало Черно море, обясниха преди два дни от Института по океанология към Българската академия на науките (БАН). Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие.

Министерство на околната среда и Институтът по океанология следят движението на замърсените води, които вече са в Черно море. 

Към момента няма данни за замърсяване и превишени стойности в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна.

Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни във връзка с инцидента.

Засега замърсяването се разпространява близо до украинския бряг.

Концесионерите на плажове да сигнализират Министерството на туризма при всяко съмнение за замърсяване на водите след разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“.

Ресорният министър Зарица Динкова е изпратила писмо до тях, в което ги информира за предприетите действия и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие.

„Това, което може би се наблюдава вече или ще наблюдават в близките дни, няма да е в резултат на замърсяването от Украйна. Ще е естествен процес на цъфтежи на Черно море в този сезон, на този етап няма риск за родното Черноморие. Мониторинг се извършва и от Басейновата дирекция. Много внимателно се наблюдава акваторията на Черно море. Повод за тревога няма към този момент“, каза доц. д-р Николай Вълчев, директор на Института по океанология към БАН във Варна.

„След взривяването на Каховската водна електроцентрала на крайбрежието край Одеса започнахме да наблюдаваме всякакви мръсотии, плуваха предмети. Службите забраниха не само къпането, но и разхождането по плажовете. Забранено е да се пие вода от язовири и кладенци“, разказва журналистът Анна Терзивец. 

По думите ѝ по последни данни в Херсонска област вече има холера, а край някои плажове в Одеса са открити ротавирус, салмонела и астравирус.