Цъка ли екобомба в океаните? Светът произвежда рекордни количества пластмаса

Отпадъците се заравят в депа или се изхвърлят необработени в реки и морета

Общество
20:00 - 08 Февруари 2023
2930
Цъка ли екобомба в океаните? Светът произвежда рекордни количества пластмаса

С 6 милиона тона на година се е увеличило количеството произведена пластмаса за еднократна употреба от 2019 до 2021 г., достигайки рекордни стойности. Това установява ново проучване в Австралия, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от Би Ти Ви. Пластмасата за еднократна употреба е една от най-неотложните заплахи за околната среда в света.

Огромни количества отпадъци се заравят в депа или се изхвърлят необработени в реките и океаните. Производственият процес е и основен източник на парникови газове, които затоплят климата. През последните години правителствата по света обявиха политики за намаляване на обема на пластмасата за еднократна употреба, но въпреки тях общият обем продължава да расте.

През 2021 г. светът е генерирал 139 млн. метрични тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Въпреки че напоследък ръстът се е забавил, производството на пластмаса за еднократна употреба все още не е достигнало своя връх, а използването на рециклирани суровини остава "в най-добрия случай маргинална дейност", посочва австралийската фондация Minderoo в своя индекс на производителите на пластмасови отпадъци.

Според този индекс през 2021 г. светът е генерирал 139 млн. метрични тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба, което е с 6 млн. метрични тона повече, отколкото през 2019 г., когато беше направено първото такова проучване.

"Не се заблуждавайте, кризата с пластмасовите отпадъци ще се влоши значително, преди да видим абсолютен годишен спад в потреблението на първична пластмаса за еднократна употреба", заявиха от фондацията.

Начело на списъка на световните нефтохимически компании, произвеждащи първични полимери, използвани в пластмасите за еднократна употреба стои американската компания Exxon Mobil, следвана от китайската Sinopec.

През последните години правителствата по света обявиха политики за намаляване на обема на пластмасата за еднократна употреба, като забраниха продукти като сламки за еднократна употреба, прибори за хранене за еднократна употреба, контейнери за храна, памучни тампони, торбички и балони. Забрани са въведени в Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Индия, както и на други места.

Миналата година Асамблеята по околна среда на ООН, която е най-високият орган за вземане на решения в областта на околната среда в света, реши да изготви първото в света правно обвързващо споразумение за замърсяване с пластмаса. По него работи междуправителствен комитет, който трябва да приключи работа до 2024 г.