Цанко Цанков посвети рекорда си на децата

Общество
20:33 - 22 Август 2020
7982
Цанко Цанков посвети рекорда си на децата

Посвещавам рекорда на всички хора, които подкрепят плуването, защото те са бъдещето на нашия спорт и на нашето общество. Смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него от първо лице, нещо, което се случва изключително рядко. Шанс в живота на човек е да види това. Това заяви бургаският плувец Цанко Цанков минути след като подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в басейна на експоцентър "Флора".

За пореден път Цанков вкара Бургас в световните новини след като миналата година постави и рекорд по преплуването на Бургаския залив. Сега 33-годишният плувец подобри с 2,10 минути световният рекорд на словенеца Мартин Стрел, преплувайки без прекъсване в басейн разстоянието от 41 200 м. Той бе поставен през 1998 г. и оттогава не бе надминат. 22 години по-късно бургазлията преплува разстоянието за 9,50 минути.

Съпричастни на рекорда станаха и десетки деца, които по различно време плуваха успоредно с него в останалите коридори на басейна.

Новината за подобрения световен рекорд бързо се разнесе из града и към басейна на "Флората" започнаха да прииждат бургазлии и туристи. Народът пое към Морската градина още преди два часа, когато Цанков подобри като време разстоянието на предишния рекордьор, но трябваше да издържи с непрекъснато плуване 12 часа.

Сред публиката да стиска палци на бургаската гордост бе и кметът Димитър Николов. На излизане от водата Цанков прегърна майка си, която го очакваше просълзена от вълнение. Поздрави Цанков получи и от зам.-министъра на спорта Стоян Антонов, който специално бе пристигнал в Бургас за рекорда.