Цариброд си върна историческото име

Актуални новини
11:55 - 30 Юни 2021
2842
Цариброд си върна историческото име

В Западните покрайнини вече има табели с българските имена на населените места, съобщи „Фар”. С поставянето на нови табели по пътищата името на град Цариброд, познат в Сърбия като Димитровград, отново видя бял свят след няколко десетилетия чакане.

Най-голямото село в Цариброд - Желюша, също е изписано върху пътните табели на кирилица и на родния на местното население български език. БГНЕС припомня, че Западните покрайнини са най-бедния регион в Европа.

В края на май тази година българският президент Румен Радев бе там на посещение и призова сръбската държава да направи повече и да вложи повече в този район. „Настоял съм да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции", заяви още президентът Радев.

По време на срещата му с представители на българското национално малцинство бе поставен въпросът за връщането на историческото име Цариброд, което напълно да замени все още използваното паралелно име Димитровград. По думите на сръбския президент Александър Вучич въпросът за името следва да бъде решен на местно ниво съгласно желанието на местните граждани.