Църковният восък е лукс: 80 стотинки струва най-евтината свещичка

Вощениците от 40 ст. хем липсват, хем са тънки и некачествени

Новини
16:30 - 26 Август 2022
2685
Църковният восък е лукс: 80 стотинки струва най-евтината свещичка

Свещичките в църквите не са по джоба на бедните християни. На много места, най-евтиният восък от 40 стотинки липсва и вярващите купуват по няколко бройки от 80 стотинки или от левче. Вощениците от 20 стотинки пък напълно са изчезнали и това лишава мнозина от важния за тях ритуал.

„Преди купувах по 5-6 свещички за починали близки, а сега и 2 не мога да си позволя.”, сподели болката на мнозина възрастна столичанка при посещението си в централен храм в София.  

Хората се ядосват и от друг проблем – и да купят от най-евтините, те са толкова некачествени и тънки, че се огъват и топят в ръцете и така пак се принуждават да вземат от по-скъпите.   

Най-големият ни храм „Св.Александър Невски” пък се оказа шампион по цени – 80 стотинки струват най-евтините свещички. По-големите са от 2, 4 и 6 лева. Така обеднелите хора трудно могат да си позволят да запалят по няколко за близки починали или за здраве.

Миряните недоволстват и от друга често наблюдавана в храмовете „процедура” – служителките в църквите бързат да загасят запалените свещички, след като погорят съвсем кратко – най-вероятно за да има за претопяване. Според традициите, свещите трябва да изгорят изцяло.

Донякъде, католическите храмове дадоха добър пример с това, че оставят чаени свещички и касичка на доверие, в която всеки пуска каквото прецени. Цена на свещичките има фиксирана – 40 и 60 стотинки, но никой не следи кой вярващ колко пари оставя.