Църквата на Божи гроб отваря врати на 24 май

В началото броят на посетители ще бъде ограничен до 50 души, съобщават християнските власти в Йерусалим

Свят
17:03 - 23 Май 2020
2419
Църквата на Божи гроб отваря врати на 24 май

Йерусалимската църква на Божи гроб „Свето Възскресение“ ще отвори врати в неделя след двумесечно затваряне поради пандемията COVID-19, съобщиха християнските власти в светия град.

„От 24 май - неделя, това най-свято място отново ще бъде достъпно за вярващите за посещения и молитви“, заявиха духовните пастири на трите вероизповедания, които споделят мястото. Те заявиха, че ще бъдат приложени мерки за "избягване на риска от ново разпространение на инфекцията COVID-19".

"В началото броят на посетители ще бъде ограничен до 50 души и базиликата ще бъде достъпна само за тези, които нямат температура или симптоми на инфекция, и носят подходящи покрития за лице", се казва в изявлението. Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг.

Поклонниците ще бъдат помолени и да не докосват, целуват камъните, иконите, дрехите и персонала в базиликата, се добавя в изявлението.

Църквата беше затворена на 25 март преди Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии.