Църквата оказа натиск, Румъния премахва сексуалното образование

Това беше заклеймено като "атака срещу невинността на децата"

Свят
17:16 - 10 Юни 2020
2547
Църквата оказа натиск, Румъния премахва сексуалното образование

Румънският парламент промени наскоро приет закон, за да изключи сексуалното образование от учебната програма. Това става след критики от местната православна църква, която нарече часовете по сексуално образование "атака срещу невинността на децата".

Законодателството, въведено преди два месеца, задължаваше училищата да преподават сексуално образование на децата поне веднъж на шест месеца. То влезе в сила, след като бе обнародвано от президента Клаус Йоханис.

Поправката получи подкрепа от депутати както на управляващата дясноцентристка Национално-либерална партия, така и на лявоцентристката, но социално-консервативна Социалдемократическа. При това гласовете "за" дойдоха от същите депутати, одобрили първоначалния вариант, отбелязва "Болкан инсайт".

Досегашната версия на закона гласеше, че е нужно "образователни програми за живота" да се преподават поне веднъж на учебен срок, за да се "предотвратят предаването на сексуално преносими болести и бременността при непълнолетни".

В новата версия думата "сексуално образование" не присъства. Вместо това се говори за въвеждане в училищата на "здравно образование", което трябва да служи на същата цел, но то не е задължително - нужно е писмено съгласие на родителите.

Цитирани са статиските на Евростат, според които в България (12.5%), където темата също е спорна, и Румъния (12.1%) са били най-многобройните случаи на първо раждане при майки на възраст под 20 години по данни от 2019 г.