Царско семейство се събира в Рилския манастир за 80-тата годишнина от смъртта на цар Борис III

Княгиня Мария-Луиза няма да може да уважи събитието заради рождения ден на съпруга си

Любопитно
20:33 - 26 Август 2023
7997
Царско семейство се събира в Рилския манастир за 80-тата годишнина от смъртта на цар Борис III

Почти цялото царско семейство ще пристигне в понеделник в Рилския манастир за отбелязване на 80 г. от смъртта на цар Борис III.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Св. Синод на Българската православна църква ще се отслужи съборно Заупокойна архиерейска Света Литургия от 9.30 ч. и Панихида от 11.00 ч. в храма на Светата Рилска обител.

Поради 90-ия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария -Луиза, дъщеря на цар Борис, Бронислав Хробок, членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината.

На панихидата обаче ще присъстват цар Симеон II и съпругата му Маргарита, двама от синовете им, както се очаква и княз Борис Търновски. Тъй като България не е монархия и не може да бъде престолонаследник, той е  носител на титлата "Пазител на короната".

На 28 август 2023 г. се навършват 80 г. от кончината на цар Борис III (1894-1943). Първоначално той е погребан на 5 септември в Рилския манастир. След 9 септември 1944 г. по нареждане на комунистическата власт тялото му е ексхумирано и препогребано в малък параклис в парка на двореца „Врана“. Няколко години по-късно гробът е унищожен. След 10 ноември 1989 г. парламентарна комисия ръководи издирването на тленните останки на царя, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца „Врана“. То е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир през 1993 г.