ЦАРЯТ Е МАТИРАН! НДСВ остана завинаги в историята

Завръщането на царската партия като фактор в политиката не се състоя, формацията получи 0,5% на изборите

Политика
20:17 - 02 Април 2023
5104
ЦАРЯТ Е МАТИРАН! НДСВ остана завинаги в историята

Амбицията на създаденото от Симеон II Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) да се завърне в парламента и да бъде важен фактор в днешната политика, претърпя пълен крах. Партията, начело, на която сега е Станимир Илчев, получи едва 0,5% от гласовете на избирателите на предсрочните парламентарни избори на 2 април. НДСВ се яви самостоятелно на вота.

„НДСВ се е прицелило към предсрочните парламентарни избори, местния вот през есента, евроизборите и президентските след това. Решили сме да останем трайно в политиката, защото без да сме сигурни, че политиката страда много за нас, ние започнахме да се тревожим за някои неща в България", заяви дни преди изборите лидерът на партията Станимир Илчев. Той бе и водач на листите на партията във Велико Търново и в София.

По думите му опоненти са им партиите, които "остават в плен на теснопартийни интриги". Царската партия се опита да мотивира избирателите с постиженията по време на управлението на НДСВ и с професионализма на кадрите на формацията.

22 години след първата си появява на политическата сцена у нас Националното движение за стабилност и възход се събра на конгрес през януари т.г. "НДСВ може и трябва да преговаря с всички политици, които показаха, че вършат работа", заяви тогава Минчо Спасов.

Основната им цел бе преминаване на 4 процентната бариера и участие в следващия парламент. Това очевидно няма да се случи.

"Вече две години се в въртим в кръг, сега е моментът да се появи нещо ново", коментира преди два месеца Огнян Герджиков.

На конгреса не присъства създателят на движението Симеон Сакскобургготски. Той изпрати до делегатите специално обръщение и им пожела успех.

НДСВ беше основано през април 2001 г. Тогава  събитието събра хиляди симпатизанти и блокира за часове движението в района, а Симеон Сакскобургготски произнесе знаковата си реч, че за 800 дни ще повиши жизнения стандарт на българите.

Първоначално в абревиаутарата НДСВ присъстваше името на Симеон Втори и движението се наричаше Национално движение Симеон Втори. През 2007 г. то бе преименувано на Национално движение за стабилност и възход.