Царят на фалшивите паспорти арестуван в Шумен

Консула сгащен с 20 менте тескерета, правел по 500 на месец

Крими
12:44 - 13 Април 2019
6421
Царят на фалшивите паспорти арестуван в Шумен

Работилница за фалшиви документи за самоличност разби полицията в Шумен при специализирана акция, проведена  вечерта в четвъртък. Сред задържаните е 33-годишен мъж, известен в региона с прозвището Консула. В Шумен мъжът е известен и с друг прякор - Царя на фалшивите паспорти.

Според думите на директора на Областната полиция на МВР Ялмън Расим арестуваният превърнал жилището си в паспортно бюро.

В дома на Консула и в семеен имот в Салманово са открити 20 български и чужди документи за самоличност, 100 пластики за лични карти и шофьорски книжки, матрици и техника за печат. Изработените фалшиви документи са с изключително качество. Част от материалите са поръчвани по интернет.

Изкусният фалшификатор изработвал по над 500 фалшиви лични карти месечно, които продавал на ниски цени – 60 лева за менте лична карта и 150 лева за задграничен паспорт. Основните клиенти на Консула били бежанци.

Крими досието на фалшификатора е наистина солидно. През годините той е бил задържан нееднократно за различни престъпления. Осъждан е за шофиране в нетрезво състояние, както и за отглеждането на марихуана, след като през 2011 г. ченгетата открили в имота му в Салманово 2,5 кила трева.

Арестуваният фалшификатор рискува присъда до 10 години затвор за издаване на фалшиви документи за самоличност.

Снимка: МВР