Царят награди зет си с орден

На значимото събитие миналия месец са присъствали Калина, Китин Муньос и общото им дете Симеон Хасан

Нещо за четене
13:53 - 30 Август 2024
6802
Царят награди зет си с орден

В качеството си на велик магистър на царския династичен орден „Св. Александър“ Симеон Сакскобургготски е удостоил Антонио Хосе Муньос и Валкарсел, както е цялото име на Китин, с големия офицерски кръст на ордена.

На значимото събитие миналия месец са присъствали Калина, която е и графиня на Муран и херцогиня на Саксония, и общото им дете Симеон Хасан. Четиримата са си направили снимка за спомен в една от стаите на резиденция „Врана“ край София. Прави впечатление, че дъщерята на Симеон е облечена в рокля в бяло, зелено и червено, пресъздавайки българския трибагреник.

Орденът е учреден на 25 декември 1881 г. в чест на патрона Александър Батенберг и се състои от седем степени, като най-високата е Големият кръст, въведен през 1908 г. Представлява златен малтийски кръст с червен централен медальон, на чийто гръб е гравирана датата 18 февруари 1878 г., деня на подписването на Санстефанския мирен договор, както и българската царска корона.

Китин получава отличието за важен обществен принос през целия си живот, както и за това, че е единственият испански посланик на добра воля за ЮНЕСКО. Съпругът на Калина има и значима военна кариера, като през 1979 година постъпва като доброволец в рота за специални операции.

„Обучението, което имах в планината като партизанин, е най-добрият подарък, който човек може да получи на двадесет години. Моите командири от специалните операции ме научиха на ценности, които нося гравирани в дълбините на моята войнишка душа и които все още ръководят живота ми днес. Сега, 43 години по-късно, армията отново ме зове. Голяма чест“, заяви Муньос, който издаде книга със заглавие „Испански зелени барети“.