Цеци Пенкова: Разбирам страховете на енергетиците!

Червената депутатка в Брюксел поясни, че териториалните планове трябваше да бъдат завършени преди три години

Политика
14:46 - 01 Октомври 2023
2586
Цеци Пенкова: Разбирам страховете на енергетиците!

„Разбирам протестите и необходимостта хората да излязат и изразят своите искания. Те са несигурни заради неясната позиция на управляващите. Нормално е да искат дългосрочна визия и план за развитието на сектора. Те искат ясно и сигурно енергийно бъдеще. Липсва най- важното- дългосрочна стратегия и последователност в енергетиката.“

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването на БНР „Неделя 150“.

Тя поясни, че териториалните планове трябваше да бъдат завършени преди три години, а България беше определена като втория най- голям бенефициент на средства, предвидени от ЕК за регионите, където има сериозна заетост във въгледобивната индустрия.

„Българските управляващи три години и половина не могат да решат как да се случи това и отлагат решението. Затова е нормално протестиращите да искат яснота- стратегия за развитие на сектора, срокове, план, какви индустрии ще се развиват и какви специалисти ще са необходими“, коментира евродепутатът.

"Всичко превръщаме във вътрешнополитическа борба. Енергийната стратегия на България е много сериозен стратегически и дългосрочен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозния въпрос- каква е енергийната стратегия и план за развитие на България, тогава се налагат стихийни реакции в последния момент, без необходимите обсъждания с всички засегнати страни", изтъкна слабостта Цветелина Пенкова.