Цената на болничната помощ скача с 15%?

Частните болници скъсали джоба заради COVID-19, искат от премиера да повиши всички клинични пътеки

Здраве
18:09 - 09 Юли 2020
1608
Цената на болничната помощ скача с 15%?

Асоциацията на частните болници у нас се оплака от финансови затруднения, предизвикани от COVID-19 епидемията. В писмо до премиера Бойко Борисов, шефа на НЗОК и здравния министър, те молят да се осигурят защити и помощи за тях, включително чрез публично поемане на разходите за PCR-тестовете за наличие на коронавируса у пациентите им. 

Разходите на частните лечебници били скочили с близо 16% заради осигуряването на предпазни средства и дооборудването на клиниките. 

"Пандемията COVID -19 даде пореден тласък нагоре на и без това непрекъснато повишаващите се цени на медикаменти, медицински консумативи и изделия. За последните 10 години ръстът в цените е между 40% и 70%", отбелязват от асоциацията.

"В същото време, въпреки че бяхме на първа линия в борбата с коронавируса, болниците не получихме необходимата финансова подкрепа. Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца се равняват на 17% от дейността ни и покриват не повече от 30% от разходите ни за възнаграждения. За сравнение само ще посочим¸ че всички търговски дружества извън здравната система, които спряха изцяло работа, получиха безвъзмездна помощ от Правителството в размер на 60% от разходите им за възнаграждения", оплакват се те. 

И дават разбивка на разходите на НЗОК, която за 6 месеца е изплатила по-малко от планираните в бюджета й. "Трупаме загуби, а парите ни стоят неизразходвани", категорични са от организацията. 

Затова молят премиера да осигури еднократно целево финансово подпомагане на болниците със сума, равна на 1500 лева на всяко разкрито легло, да повиши цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети. А НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.