Цената на газа още надолу: Продава се за 160 евро за мегаватчас

Европа се радва на увеличени доставки от Норвегия и на повече втечнен природен газ от САЩ

Общество
21:23 - 04 Октомври 2022
2807
Цената на газа още надолу: Продава се за 160 евро за мегаватчас

Природният газ на борсите в Европа продължава да поевтинява и към момента се търгува на 10-седмично дъно - за около 160 евро за мегаватчас. Това е с 50% по-малко от рекордните нива от над 330 евро за мегаватчаст, достигнати през март и август тази година.

Причините за поевтиняването, според експерти, е във все по-пълните европейски газохранилища и мекото време, което позволява по-ниска консумация. Освен това Европа се радва на увеличени доставки от Норвегия и на повече втечнен природен газ, най-вече - транспортиран от САЩ.

По данни на Европейската комисия към 3 октомври средната запълняемост на газохранилищата на континента е почти 90%, което е над средното ниво от последните пет години. Само в Германия тя достига до 92,08 процентни пукнта. Засега доста назад остава нагнетеното количество в българското хранилище в Чирен със запълняемост от малко над 76%.

Допълнителен оптимизъм идва от прогнозата на метеоролозите, които смятат, че в следващите седмици температурите в Европа ще се задържат над средните за сезона.