Цената на газа за битовите потребители в Испания хвръква със 140%

Новини
15:59 - 01 Юни 2022
2802
Цената на газа за битовите потребители в Испания хвръква със 140%

Испанска мултинационална електрическа компания Iberdrola, която е и най-голямото предприятие по пазарна стойност в страната, увеличава цената на газа за битовите потребители с около 140% заради скока в разходите, предава Bloomberg.

Цената на газа за киловатчас се очаква да се повиши от 1 юли до 0,183 евро преди облагане с данъци от предишната стойност 0,071 евро, според писмо до клиенти, цитирано от Bloomberg.

Отделната от това фиксирана такса, която се плаща от клиентите, ще бъде намалена от 6,08 евро на месец на 5,75 евро. Общото увеличение ще бъде около 140%, според оценките, включени в писмото.

Това би била цената при настоящите условия, без да се взимат предвид други фактори, които могат да възникнат на пазара на едро през следващите 12 месеца, се казва още в писмото.

Правителството на Испания работи по планове за ограничаване на цената на газа, използван от комуналните услуги за производство на електроенергия.

Това обаче не включва газ, използван за потребители на дребно, а голяма част от испанските домакинства използват горивото за отопление и топла вода.

Iberdrola и основните ѝ конкуренти като Endesa SA и Naturgy Energy Group SA, доставят както газ, така и електроенергия на битови потребители.