Цената на петрола удари рекорд заради САЩ и ЕС

Икономика
08:38 - 07 Март 2022
3153
Цената на петрола удари рекорд заради САЩ и ЕС

Цената на петрола удари нов рекорд заради конфликта в Украйна. Суровият петрол тип „Брент” достигна 139 долара за барел - най-високата стойност от 12 години насам.

Причината за това стана информацията, че Съединените щати и Европа търсят механизми да се отърват от зависимостта си от руски горива. В комбинация с бавещата се сделка с Иран за тяхната ядрена програма, може да се получи недостиг на суровината.

Повечето борсови индекси паднаха значително, когато започна търговията, защото високите цени на петрола се оценяват като заплаха за ръста на глобалната икономика.

Междувременно стана ясно, че Вашингтон иска да замени руските горива с венецуелски. Южноамериканската страна, която САЩ също се опитаха „да задушат със санкции“, притежава най-големите нефтени запаси в света. През уикенда американски представители посетиха Венецуела в опит да убедят правителството да се дистанцира от дружбата си с Москва.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обаче е поискал от САЩ пълно премахване на санкциите, насочени към забрана на износа на петрол, както и премахване на санкции срещу него и други длъжностни лица и връщане на контрола върху държавната петролната компания PDVSA . По тази причина до сделка не се е стигнало.