Цената на жилищата в София държи €3000 на квадрат!

Сумите за центъра на Пловдив са малко по-ниски, но пак горе-долу в този диапазон

Новини
21:55 - 22 Октомври 2024
4531
Цената на жилищата в София държи €3000 на квадрат!

Средните цени на жилищата в София са останали непроменени през третото тримесечие в сравнение с второто. Търсенето продължава да е по-голямо от предлагането, а най-желани са двустайните и тристайните апартаменти.

Продължават да се търсят завършени и обзаведени имоти, готови за живеене. Търсенето на парцели и къщи продължава да нараства.

Средните цени за двустаен апартамент в София варират между 1900-2200 евро на кв.м, а за тристаен те са в диапазона между 1800-2100 евро на кв. м. Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е, отбелязва агенцията за недвижими имоти.

В центъра на София цените започват от 2200 евро на кв. м, а средната цена в идеалния център е около 2500-3200 евро на квадрат в зависимост от точното местонахождение на имота и характеристиките му.

И през третото тримесечие най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София и широкият център. Предпочитани са кварталите „Лозенец“, „Витоша“, „Хладилника“, „Малинова долина“, „Манастирски ливади“, „Овча Купел“.

Важни предимства за купувачите са възможност за паркиране, ако към апартамента не е закупено паркомясто или гараж, близост до търговски вериги и учебни заведения, както и до удобни спирки на градския транспорт.

Най-предлагани в София остават жилищата в строеж, а завършени и обзаведени имоти, готови за живеене, се срещат по-рядко и се продават бързо, отбелязва агенцията за недвижими

Най-предлагани са двустайните и тристайните жилища, докато предлагането на едностайни и четиристайни апартаменти е по-слабо, но отбелязва лек ръст спрямо предходното тримесечие.

Наблюдава лек спад при предлагането на къщи в близост до София, но се отчита малък ръст при предлагането на мезонети. Най-активно се задържа предлагането в районите „Малинова долина“, „Кръстова вада“, „Витоша“ поради продължаващото активно строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1400 евро/кв.м до около 2200 евро/кв.м в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.

Цените на жилищата в Пловдив остават непроменени през третото тримесечие спрямо второто, а повечето сделки с жилища в града се случват с помощта на банково кредитиране. Най-интересни за купувачите са двустайните и тристайните апартаменти, отчита агенцията за недвижими имоти. Тя наблюдава също ръст при търсенето на парцели и къщи.

Относно търсенето и предлагането на къщи селата около Пловдив продължават да привличат интерес, тъй като са добре уредени и се намират сравнително близо до града. Предпочитани от купувачите са селата Белащица, Марково, Брестник, Ягодово.

Средните цени на имотите могат да варират от 1000 до около 1500 евро на кв. м в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани райони в града са „Кършияка“, „Христо Смирненски“, „Тракия“ и Център. Средните цени на имотите за продажба в центъра на Пловдив могат да варират от около 1500 до 2500 евро на кв.м, в „Кършияка“ те са между 1000-1500 евро на кв.м, в „Христо Смирненски“ са между 800-1200 евро на кв.м, в „Тракия“ варират от 900-1500 евро на кв.м в зависимост от характеристиките на имота и неговото състояние.

Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите „Беломорски“ със средна цена около 1050 евро на кв.м, „Христо Смирненски“ и Южен, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро на кв.м, и Център с цени в диапазона между 1500-2000 евро на кв.м.