Цените на едро в САЩ са скочили с 10% през февруари спрямо 2021 г.

Новини
16:42 - 15 Март 2022
1193
Цените на едро в САЩ са скочили с 10% през февруари спрямо 2021 г.

Инфлацията на цените на едро в САЩ е скочила с 10 процента миналия месец спрямо февруари миналата година, което е пореден сигнал, че инфлационният натиск остава голям на всички нива на икономиката, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на труда съобщи, че индексът на производствените цени - проследяващ инфлацията, преди да се стовари върху потребителите - се е повишил с 0,8 процента от декември. Това отговаря на прогнозите на икономистите.

Докладът на министерството не включва промените в цените след 15 февруари, когато настъпи скок на цените на енергията заради нахлуването на Русия в Украйна девет дни по-късно.

Като се изключат силно променливите цени на храните и енергията, инфлацията на цените на едро е нараснала с 0,2 процента спрямо януари и с 8,4 на сто спрямо февруари 2021 г.

Миналата седмица американското правителство съобщи, че че поскъпването на газа, храните и жилищните нужди е тласнало потребителските цени до 7,9 на сто през февруари спрямо същия месец миналата година - най-бързото покачване от 1982 г.

Инфлацията, дремеща от 40 години, се появи отново миналата година след възстановяването на САЩ с неочакван темп от кратката, но опустошителна рецесия през 2020 г. заради коронавируса.

Сварени неподготвени, компаниите срещнаха затруднения с доставките и с намирането на работници, за да посрещна неочаквания скок на поръчките от клиентите, получаващи държавни помощи. Заводите, пристанищата и товарните докове бяха поставени под натиск. Доставките се бавеха, а цените започнаха да растат.