Цените на храните по света продължават да растат

Свят
17:25 - 07 Юни 2024
1640
Цените на храните по света продължават да растат

Световният индекс на цените на храните на ООН се повиши за трети пореден месец през май, съобщава "Ройтерс".

По-високите цени на зърнените храни и млечните продукти надвишиха поевтиняването на захарта и растителните масла.

Ценовият индекс на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 120,4 пункта през май. Това е с 0,9% повече от ревизираното ниво от април.

Резултатите за май все пак бяха с 3,4% под нивото, отчетено година по-рано.

Индексът на FAO достигна тригодишно дъно през февруари, след като цените на храните продължиха да се понижават от рекордния връх, регистриран през март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

Повишението през май се дължи на цените на зърнените култури, които се вдигат с 6,3% на месечна база на фона на нарастващите опасения относно неблагоприятните условия, ограничаващи реколтите през тази година в ключови производствени райони като Северна Америка, Европа и Черноморския регион.

Цените на млечните продукти са се увеличили с 1,8% през май спрямо април. Това се дължи на повишеното им търсене преди летните ваканции поради опасения, че производството на мляко в Западна Европа може да намалее.

Индексът на FAO за захарта през май падна рязко - със 7,5% на месечна база, поради добрата нова реколта в най-големия производител Бразилия. Цените на растителното масло се понижиха с 2,4% за месеца, тъй като котировките на палмовото масло паднаха на фона на нарастващото сезонно производство.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури FAO прогнозира световното производство на зърнени култури за 2024/25 г. на 2,846 милиарда тона, което е приблизително колкото рекордното производство за 2023/24 г. Причината е, че производството на ечемик, ориз и сорго се увеличава, което комх.пенсира спадовете при царевицата и пшеницата.

FAO обаче предупреди, че "скорошните неблагоприятни метеорологични условия в Черноморския регион вероятно ще доведат до намаляване на световното производство на пшеница - възможност, която все още не е отразена в прогнозата".

Световното използване на зърнени култури през 2024/25 г. се е увеличило с 0,5% на годишна база до нов рекорд от 2,851 милиарда тона, отчете FAO. Световните запаси от зърнени култури вероятно ще се увеличат с 1,5% от първоначалните си нива до рекордните 897 милиона тона.