Цените на имотите в София скочиха с 12%, средна цена на кв. м. - 1700 евро

Средната цена на кв. м. е 1700 евро 

Новини
16:55 - 29 Август 2024
1216
Цените на имотите в София скочиха с 12%, средна цена на кв. м. - 1700 евро

Ръстът в цените на имотите в София продължава, като средната цена на база сключени сделки достига 1700 евро на кв. метър, или с близо 12% повече спрямо година по-рано. Това сочат данни на "Бългериън пропъртис" (Bulgarian Properties), цитирани от БТА. Осъществените продажби на имоти през първото полугодие на 2024 г. са 98 178 според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина е не липсата на интерес, а ограниченото предлагане на жилищни имоти.

На фона на слабото предлагане през 2023 г. тази година, по данни на компанията, обявените за продажба имоти отново намаляват - с около 10%, като пазарът главно разчита на новото строителство относно предлагането.

През последните 10 години новите строежи доминират в покупко-продажбите на жилищни имоти. По данни на НСИ, цитирани от компанията, всяка година от 2016 г. се регистрира ръст в новостроящите се и въведени в експлоатация сгради - от 2161 новопостроени жилищни сгради през 2016 до 5419 през 2023 г. Статистиката за първите две тримесечия на 2024 г. отбелязва спад спрямо миналата година - 2065 през първата половина на тази година спрямо 2634 сгради за същия период на миналата.

"Нашите данни сочат, че 90% от сключените сделки в София са с ново строителство. Този процент не е особено променен през последните години, защото именно новото строителство дава на пазара така нужното предлагане и купувачите се насочват основно към него", отбелязва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Тя уточнява, че агенцията е специализирана в продажбата на обекти в нови сгради, заради което статистиката е леко по-висока от средното за пазара.

Новите строежи са силно предпочитани от купувачите, тъй като качеството на строителството и модерните технологии на изграждане ги правят по-перспективна инвестиция в дългосрочен план, посочват от компанията.

"В момента жилища старо строителство са в много изгодна позиция да се възползват от дисбаланса между ограничено предлагане и високо търсене. При едно увеличение на предлагането на пазара обаче веднага ще се усети затруднение в реализирането на сделки с по-стари имоти", убедена е Стойкова.