Цените на петрола се понижиха за 7-ма поредна седмица

Свят
11:12 - 08 Декември 2023
1971
Цените на петрола се понижиха за 7-ма поредна седмица

Цените на петрола в световен мащаб се понижават за седма поредна седмица, съобщава Ройтерс.

От Агенцията уточняват, че през днешния ден се отчита известно повишение. Например, фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха с 1,29 долара или 1,7 на сто до 75,34 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол пък се повишиха с 1,11 долара или 1,6 на сто до 70,45 долара за барел.

И двата критерия отчетоха най-ниския си спад за последните 5 месеца. Според голяма част от търговците, това е в резултат от свръхпредлагането на пазара. Цените на Брент и на американския сорт са напът да поевтинеят съответно с 4,5 на сто и 4,8 на сто тази седмица, което е би представлявало най-голямото им понижение от пет седмици.

От друга страна, поевтиняването на петрола в глобален мащаб, кара търговците у нас да се надяват на по-ниска цена на горивата през следващия месец.

В същото време Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, вчера призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумение за съкращаване на добива за доброто на глобалната икономика, само дни след раздразнителна среща на клуба на производителите. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известни като ОПЕК+, постигнаха съгласие реди по-малко от две седмици да съкратят производството на суровината с общо 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на следващата година.

Притесненията за китайската икономика и нарастващото производство на петрол в САЩ също подхраниха спада на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9 на сто спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето. Същевременно в САЩ добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 милиона барела на ден, показаха късно снощи данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ.