Цените на петрола се прицелват в 100 долара за барел

Новини
21:32 - 02 Октомври 2024
1904
Цените на петрола се прицелват в 100 долара за барел

Цените на суровия петрол тръгнаха нагоре заради ескалацията на напрежението в Близкия изток и ракетните удари на Иран срещу Израел, а енергийни анализатори излязоха с прогнози за 100 долара на барел, при средна цена от 80 долара перз последната година.

Фючърсите на петрола Brent на борсовия оператор ICE поскъпнаха с над 3% за ден до 75,72 долара за барел по обяд в сряда, а фючърсите на американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с над 2,2 на сто до 72 долара за барел.

Тенденцията за поскъпване се запази през целия ден, тъй като Иран е сред основните играчи на световния пазар на суров петрол с около 4 % от световното производство и според експерти пазарът все още не е отчел напълно риска от по-нататъшен скок на цените в случай на нападения срещу ирански петролни съоръжения от страна на Израел, посочва Блумбърг в свой анализ. Специалистите заговориха и за негативен сценарий, ако Техеран блокира жизнено важния за петролната индустрия Ормузки проток.

Важен фактор ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат нарушени, се казва в коментар на Capital Economics.