Цените на захарта в глобален мащаб удариха 11-годишен връх

Нарастващото търсене и влошаващите се прогнози за времето са основните причини

Новини
12:14 - 20 Април 2023
1578
Цените на захарта в глобален мащаб удариха 11-годишен връх

Цените на захарта непрестанно растат. Една от причините е нарастващото търсене, както и влошаващите се прогнози за времето.

Според анализаторите цените ще се вдигат дори повече занапред. Фючърсите на сурова захар през последните дни се покачиха и достигнаха 11-годишен връх, пише CNBC.

Нарастващите разходи могат да бъдат прехвърлени на потребителите, под формата на по-скъпи хранителни продукти. Цените на преработените хранителни продукти се покачват непрекъснато.

Проблеми с производството

Вторият по големина производител на захар в света след Бразилия - Индия намали прогнозите за предстоящата реколта.

В началото на април All India Sugar Trade Association намали прогнозите си за производство на захар с близо 3% за периода на октомври 2022 г. до септември 2023 г. Причината са извънсезонните валежи в Махаращра, където се произвежда повече от една трета от захарта в страната

Причина за по-ниското производство е и лошата европейска реколта от цвекло в резултат на намалените площи и лятна суша.

Около 80% от световното производство на захар идва от захарна тръстика, докато 20% са получени от цвекло.

Въпреки че Китай би могъл да използва държавни резерви, за да облекчи натиска на световните пазари, според експерти има много фактори, които биха могли да повишат цените.

Неблагоприятното време в Бразилия също забави прибирането на реколтата през април.

Реколтата от захарна тръстика в южния централен регион на Бразилия, където е 90% от производството на страната, продължава от април. Добивът ще бъде ключов показател за това накъде ще тръгнат цените.

Още един фактор, който тласка цените нагоре, е изненадващото решение на ОПЕК да намали добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден.

Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол,

смята Fitch Solutions.

Страните, които ще трябва да се справят с високи нива на продоволствена несигурност, ще бъдат най-силно засегнати от скоковете на цените на захарта.

Това са страни в Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на внос са високи.