Цените в Турция скочиха със 70%

Икономика
20:05 - 05 Май 2022
5620
Цените в Турция скочиха със 70%

Потребителските цени в Турция скочиха с близо 70% през април спрямо тези от преди година, достигайки връх на покачването от две десетилетия, според официалните данни, съобщи Би Би Си.

Транспортът, цените на храните и обзавеждането за домакинствата отчитат най-рязкото увеличение на годишната инфлация, а транспортните разходи се удвоиха.

Държавите по света се борят с нарастващата криза, свързана именно с разходите за живот. Проблемите на Турция обаче се влошиха заради нежеланието на нейния президент Реджеп Таип Ердоган да повиши лихвените проценти – инструмент, който често се използва, за да подпомогне процеса на охлаждане на инфлацията.

Цената на храните и безалкохолните напитки нараснаха с 89,1% на годишна база, докато обзавеждането и домакинската техника са се повишили със 77,64%. Само през април цените са скочили със 7,25%, сочат данни на Турския статистически институт.

Страната беше изправена и пред огромен срив на стойността на лирата, тъй като президентът й дава приоритет на износа на стоки пред стабилността на валутата.