Ценови шок по морето! 14 лв. стигна килото на черешите!

Много от стоките в големите вериги са завишени още преди старта на сезона

Новини
17:20 - 30 Май 2023
2676
Ценови шок по морето! 14 лв. стигна килото на черешите!

Сезонът по родното Черноморие още не е започнал, но търговците и шефовете на различни супермаркети започнаха да напасват цените - такива, каквито са предвидили да бъдат през силните месеци. Официално сезонът стартира на 1 юни, но се очаква да не гъмжи от летовници от самото началото, тъй като времето още е нестабилно и се очаква нова порция валежи.

Ще има валежи от банкноти, то е ясно и видно - цената на килограм череши вече стигна 14 лева в Созопол и Несебър! При положение, че на пазарите из София плодът може да се намери и по 3-4 лева, което означава, че надценката по морето е много голяма, а съответно и печалбата на търговците.

Из местните пазари останалите плодове и зеленчуци също са с космически цени: краставиците варират между 8-9 лева за килограм, доматите и те са около 10-12 лева, особено тези, които се представят за розови, ябълките и прасковите скочиха до 8 лева килото.

Очаква се царевицата да е доста по-скъпа и от миналата година, което означава, че по плажа едва ли ще се предлага за по-малко от 4-5 лева.

Любопитен факт е, че цените в големите вериги супермаркети изобщо не кореспондират с тези в София и останалите градове в страната! От това роптаят и местните, тъй като разлика не би трябвало да има, но... Сиренето, кашкавалът и различните салами са по-скъпи, като корекции на цените не се очакват.

Рибите и други популярни месни деликатеси също са с нови цени - очаква се сафридът да удари минимум 16 лева в ресторантите, а свинската пържола да е минимум 15 лева. В момента, ако седнете в заведение, няма да можете да хапнете шопска салата под 13 лева, като цената й ще се покачва с настъпването на горещите дни.

Собствениците на ресторанти са поставили тези цени още от сега, тъй като плажовете и градчетата се пълнят през уикендите с хора, тъй като времето е подходящо за разходка и наслада на слънцето, когато го има, разбира се.

Промяна няма да има и при сумите, които ще трябва да броите за нощувка в най-котираните ни курорти, особено ако си мислите, че ще бъдат надолу в сравнение с миналата година.

В Слънчев бряг отдавна се похвалиха, че хотелите са почти на 100% ангажирани за юли и август, въпреки че осмият месец се очаква да е дъждовен. Прогнозата на метеоролозите показва, че само читав за почивка и море у нас ще бъде юли, докато юни и август ни очаква променливо време, гарнирано с повечко вятър и обилни количества дъждове.

Двойната стая в Созопол, Несебър, Равда и Черноморец върви около 70 лева и то не за натоварените месеци, като след средата на юли и август се очаква да е минимум 80-90 лв.

Още една любопитна статистика - наемът за цял апартамент в гореспоменатите курорти, който е около 60-70 квадрата, стартира от... 3000 лева! Ако искаш!

Та, така, очакват ни доста интересни летни дни и месеци, разбира се, с още по-страхотни цени, за които ще трябва всички да се подготвим психически. Е, тези, които се решили, че ще почиват по родното Черноморие.