Централна Европа парализирана и под вода

ЕС
08:38 - 17 Септември 2024
1439
Централна Европа парализирана и под вода

Броят на жертвите на наводненията, които заляха Централна Европа в следствие на бурята Борис в последните четири дни, достигна 16 и продължава да расте. Има обявени за издирване хора. В понеделник нови жертви бяха съобщени в Чехия, Полша и Австрия. В Румъния цели села потънаха под вода.

Полша обяви бедствено положение, а премиерът Доналд Туск обяви помощ за пострадалите от наводненията на стойност милиард злоти, както и че Полша ще подаде заявка за получаване на помощ от ЕС.

Хиляди хора са евакуирани в цялата страна. На много места пътищата са отнесени и наводнени, движението на влаковете е спряно.

Кметът на полския град Ниса, в югозападната част на страната, Кордиан Колбярц призова местните жители да се преместят на по-високи места, за да избегнат евентуална повреда на язовирна стена и заливане на града. Той призова вчера за евакуация и предупреди, че височината на вълната може да достигне няколко метра. "Това означава, че целият град ще бъде наводнен", написа кметът.

Австрийският град Руст, провинция Бургенланд, също обяви евакуация, като в помощ беше изпратена армията. Градът е разположен на западния бряг на езерото Нойзидлер. Австрийското правителство обяви 300 милиона евро за възстановяване.

В Словакия прелелият Дунав наводни стария град на Братислава. Според местни медии нивото на водата се е повишило с 9 метра и ще продължи да се повишава.

По долното течение на река Дунав се готвят за пикови наводнения през следващите дни - заплашени са райони по продължение на 500 км по поречието на Дунав. Реката нараства с около метър на всеки 24 часа.

Кметството на Будапеща е подготвило милион чували с пясък за защита от наводненията. Влаковете между Будапеща и Виена също са отменени. Унгарският премиер Виктор Орбан отложи всички международни посещения "поради екстремни метеорологични условия и продължаващи наводнения в Унгария".

Най-много валежи са паднали в Чехия. В североизточния град Йесеник са паднали 473 мм валежи от четвъртък сутринта, което е пет пъти повече от средното за месеца. В австрийския град Санкт Пьолтен за четири дни са паднали повече дъждове, отколкото през цялата най-дъждовна есен на 1950 г.

В Източна Румъния също цели села и градове са вече под вода.

Наводненията може да продължат още няколко дни, като времето в Централна Европа ще се подобри от средата на седмицата натам. Очаква се в понеделник и вторник в Австрия, Чехия и Югоизточна Германия да паднат още около 100 мм дъжд.

Бурята Борис се очаква да се премести над Италия и да донесе проливен дъжд и там. Най-силно ще бъде засегнат регионът Емилия-Романя в северната част на страната, където се очакват до 100-150 мм дъжд.

Различни метеорологични елементи се комбинират, за да създадат "перфектна буря", в която много студен въздух от Арктика се среща с топъл въздух от Средиземно море, а конфигурацията на елементи с различно атмосферно налягане задържа Борис над едни региони за дълго време.