Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

В следващите няколко часа ще бъдат създадени пунктове за приемане на бежанци

Русия
14:10 - 24 Февруари 2022
2194
Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

Страните от Централна Европа са в готовност да приемат бежанци от Украйна, съобщава "Ройтерс".

Полша създаде приемни пунктове по границата си, а Унгария планира да изпрати войски, за да създаде коридор за бежанци.

Всички държави от източния фланг на Европейския съюз някога са били част от командвания от Москва Варшавски договор, а сега са членки на НАТО. Сред тях Полша, Унгария, Словакия и Румъния граничат по суша с Украйна.

По-рано днес Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна по суша, въздух и море - най-голямата атака на една държава срещу друга в Европа след Втората световна война. Това потвърди най-лошите страхове на Запада и породи опасения от огромен наплив от бягащи хора от Украйна - страна с 44 милиона души население.

Полша призова за "възможно най-безжалостни санкции" срещу Русия, а чешкият външен министър нарече нахлуването "варварски акт на агресия".

До днес Унгария, която изгради добри отношения с Русия на президента Владимир Путин, не осъди изрично атаката, но външният й министър каза, че войната би била "най-лошият сценарий". Той подчерта, че Унгария напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В следващите няколко часа ще бъдат създадени пунктове за приемане на бежанци от Украйна, съобщи полският заместник-министър на вътрешните работи Павел Шефернакер.

Най-напред в близост до границата ще бъдат създадени осем такива пункта, които да предоставят храна, медицинска помощ и информация за потенциални бежанци.

Унгария от своя страна заяви, че ще изпрати неуточнен до момента брой войници в граничната зона с Украйна.

Говорител на полското правителство заяви, че полските дипломатически мисии в Украйна ще продължат да работят "доколкото е възможно", но външното министерство призова всички полски граждани да напуснат страната.

Унгария също съобщи, че посолството й в Киев остава отворено. Чехия от своя страна затвори дипломатическата си мисия, въпреки че нейното консулство в западноукраинския град Лвов остава отворено.