Централните хали пак отварят врати (СНИМКИ)

След близо 40 години пауза часовникът над входа отново ще заработи

Актуални новини
12:30 - 23 Май 2024
3939
Централните хали пак отварят врати (СНИМКИ)

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на най-стария покрит пазар у нас приключиха и от днес Централните хали в София са отворени за посетители. 

Реставрираният покрит пазар ще работи за клиенти от 7 до 23 часа всеки ден. На разположение за тях ще бъдат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители.

Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

На ниво "сутерен" в сградата, новият собственик - "Кауфланд", с помощта на специалистите от Регионалния исторически музей в София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. 

До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне - безплатно и без да е обвързано с покупка от търговската зона.

Фокусът на културните прояви на това място ще бъдат културното наследство, изявите на млади и изгряващи артисти, кулинарната култура и детската сцена.

"Идеята е да организираме културен календар и активна културна дейност в пространството около археологическите разкопки на ниво минус 1, където е истинското духовно сърце на централните хали. Нашата основна цел е с отварянето на сградата, от началото на юни, да се развие открита сцена за култура и изкуства, и образователни проекти", каза преди дни Кремена Георгиева, мениджър "Корпоративни комуникации и социална отговорност" в "Кауфланд" България.

В сутерена се намира и най-голямата у нас детска книжарница - с площ 500 квадратни метра. 

След близо 40 години пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали отново ще работи. 

Той ще свети, когато е тъмно и ще издава два различни звукови сигнала - един на всеки четвърт час и друг - на всеки кръгъл час. По време на реставрацията е намерен оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още през 1915 г., той е почистен и реновиран и в момента е изложен на второто ниво на магазина.